Om poolPooltyper

Ovanmarkpooler

En självbärande ovanmarkpool är ett utmärkt alternativ om man varken har vilja eller möjlighet att gräva markpool. Ovanmarkpoolen finns i de flesta former och storlekar och skiljer sig inte mycket från markpoolen, förutom att den är självbärande och står helt ovanför mark. Den har vanligtvis ett djup på max 1,37 m på grund av vattentrycket, större djup än så vore för överväldigande för konstruktionen och väggarna. Har man dessutom ett pooldäck runt om ovanmarkpoolen blir området till en härlig badplats för en solig och trevlig stund. Ovanmarkpoolerna är runda, ovala eller 8-formade.

Material

ovanmarkpool
Själva ”karet” eller formen kan bl.a. vara av materialet trä, glasfiber, och runt detta byggs en träram upp som behåller poolens stabilitet. Poolens innerväggar är klädda av så kallade liners, som finns att köpa i flera olika mönster. Vanligast är den blåa marmorerade som ger vattnet mer liv och uppfriskning.

Infinity edge pool

En annan typ av pool är den som kallas infinity edge pool, vilket är en pool med en försvinnande kant. Meningen är att den ska ge en visuell effekt av att vattnet sträcker sig ända till horisonten, att den försvinner mot oändligheten. För att illusionen ska vara effektiv måste poolen ligga i anslutning till annat vatten, så att det ska verka som att poolvattnet faller in i ett hav, en sjö eller annat vattenorgan. Utan sådan bakgrund är infinity edge-poolen meningslös. Synfältet måste ha något bortom poolytan som smälter in med vattnet för att skapa den rätta effekten.
infinity edge pool

Havspool

Havspooler började byggas i början på 1900-talet, vanligast i Australien. Poolen består av havsvatten som cirkulerar genom pumpar och de placeras vanligen på ett klippblock precis vid havet. Syftet med dessa pooler är att man ska kunna bada i havsvatten utan att behöva oroa sig för surfare, hajar, eller andra faror som hör havet till. Havspoolen smälter in perfekt i den naturliga miljön och är till för de som vill bada i säkert vatten men ändå komma nära naturen. Det mest berikade området på havspooler är Australien. För närvarande finns det ca 100 havspooler i New South Wales och storlekarna kan variera från 25 och 50 meter i längd. Trots utvecklingen av klorerade och uppvärmda pooler fortsätter kärleken till havet och denna typ av pool att blomstra.

havspool

Avkopplingsbad

Badtunnor och spa-pooler är uppvärmda pooler som man vanligen använder för avkoppling och ibland som terapi. Spa finns vanligen vid simanläggningar eller hälsoklubbar, även hotell brukar ha denna tillgång att erbjuda sina gäster. Spa-anläggningen kan ha mycket stora pooler, en del till ökande temperaturer. Badtunnor, eller jacuzzis som de också kallas, är stora baljor fyllda med varmt vatten i syftet att de som badar ska känna ett lugn och kunna stressa av. Man kan även ställa in badtunnan så att vattnet bubblar och får en kokande effekt, vilket upplevs som mycket avslappnande. På den svenska marknaden kan man hitta mycket nyheter genom bland annat sidan  http://www.jf-fritid.se/
badtunna